Header

Jak Pracuję

 

 

Pierwsza wizyta

 

Pierwsza wizyta ma nieco inny charakter niż wizyty kontrolne. Moje indywidualne podejście do pacjenta sprawia, że staram się poznać jego zwyczaje żywieniowe, preferencje kulinarne, codzienny tryb życia jak najlepiej co pozwoli na jak najlepsze dopasowanie planu żywieniowego. Oprócz planu żywieniowego otrzymasz również analizę twojego dotychczasowego 3-dniowego jadłospisu – będziesz zdziwiony jak wiele błędów żywieniowych popełniasz! Na pierwszą wizytę należy zarezerwować sobie około 60 minut.

 

Obowiązkowe badania , które należy wykonać przed wizytą.

 

Istnieje możliwość otrzymania w Poradni skierowania na badania (odpłatne w laboratorium ALAB) . Należy w tym celu zadzwonić i umówić się na wypisanie skierowania, wspólnie ustalimy, których badań potrzebujesz.

 

1. Ogólna morfologia

2. THS ( wraz z fT3, fT4, anty-TPO, anty- TG)

3. Lipidogram

4. Glukoza

5. Poziom witaminy 25-OH-D3

6. Ogólne badanie moczu

 

Na pierwszą wizytę należy się przygotować: 

 

•  W związku z analizą składu ciała, aby pomiar był rzeczywisty, należy być co najmniej 3 godziny na czczo, bez spożycia jakichkolwiek płynów oraz jeżeli uprawiany jest jakiś sport, czas od ostatniego treningu musi wynosić minimum 12 godzin;

 

•  warto ubrać się w wygodną bieliznę lub lekką koszulkę bawełnianą, gdyż ubrania mogą  zafałszować wyniki;

 

•  analizy składu ciała dokonuje się boso, nie należy kremować stóp;

 

•  należy także, na czas wizyty, zdjąć całą biżuterię;  

 

•  zabrać aktualne wyniki badań krwi i moczu.

 

sporządzić notatki żywieniowe z trzech dowolnych dni (dwa dni pracujące, jeden dzień wolny) Im szczegółowiej podejdziesz do tego zadania tym dokładniej będziemy mogły zdiagnozować Twój stan odżywienia i Twoje potrzeby. Dietetyka to liczby i aby oszacować wartość diety trzeba znać skład potraw i ich choćby przybliżoną gramaturę. Możesz używać powszechnie dostępnych miar: szklanka, łyżka, łyżeczka, kromka itd. Należy uwzględnić również godziny posiłków.

 

Przykład:

Godzina o której jem

Co jem?

Jakiej wielkości są porcje

8.00

Kanapka z sałatą, szynką i pomidorem.

2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, 1 łyżeczka masła, 2 liście sałaty, 2 małe plastry szynki, 1/2 średniego pomidora.

12.00

Jogurt, owoc

Jogurt naturalny 2% tłuszczu małe opakowanie, 1 średnie kiwi.

17.00

Zupa kalafiorowa





Kurczak z kaszą, surówka z marchewki

Zupa kalafiorowa 400 ml na bulionie z porcji rosołowej, z ziemniakami i marchewką, zabielona 2 łyżkami śmietany 12% tłuszczu

1/2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej, 4 łyżki surówki z marchwii z porem z 1 łyżką śmietany 12%, małe udko z kurczaka pieczone w naczyniu żaroodpornym bez tłuszczu.

 

 

Kto nie może skorzystać z analizy składu ciała?


Analiza składu ciała odbywa się poprzez wysłanie przez ciało słabego impulsu bioelektromagnetycznego, który mierzy tzw. impedancję naszego ciała stąd też metoda ta jest przeciwwskazana osobom z rozrusznikiem serca, by-passami oraz dla kobiet w ciąży i dzieci poniżej piątego roku życia. Pomiar może być utrudniony dla osób niepełnosprawnych (niepełnosprawność ruchowa). Również menstruacja u kobiet podczas badania może powodować zachwianie wyników. Pozostałe grupy mogą swobodnie korzystać z urządzenia, także te z ciałami obcymi w ciele, jak implanty metalowe, śruby czy płytki. Badanie jest nieinwazyjne oraz zupełnie nieodczuwalne, trwa ułamek sekundy.

 

Do pobrania:  Kwestionariusz Żywieniowy 

 

 

Wizyty kontrolne

Jest to spotkanie trwające około 30 minut.

Na wizytach kontrolnych sprawdzam efekty stosowania diety oraz w razie potrzeby modyfikuje dietę w zależności od osiąganych parametrów.

Klient poddawany jest analizie składu ciała, dzięki której możemy na bieżąco śledzić zmiany w proporcji tkanki tłuszczowej do masy mięśniowej, wagę ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz inne parametry zmieniające się pod wpływem stosowania diety.

Podczas wizyt kontrolnych klient ma możliwość rozwiania ewentualnych wątpliwości odnośnie do diety i zaleceń z nią związanych, jak również uzyskuje wskazówki świąteczne, wyjazdowe, restauracyjne, weselne oraz imprezowe.

 

Spotkania kontrolne odbywają się średnio co 2- 3 tygodnie.

 



 

 

Stabilizacja

 

 W trakcie terapii odchudzającej wartość energetyczna spożywanej przez Ciebie diety ulega obniżeniu, natomiast po osiągnięciu określonego celu Twoja dieta powinna wrócić na właściwy tor – aby utrzymać osiągnięty spadek masy ciała powinieneś/powinnaś spożywać odpowiednią dla Ciebie ilość kalorii. W okresie wychodzenia z diety odchudzającej możesz liczyć na moją pomoc. Dzięki temu utrzymasz swoją masę ciała i unikniesz tak nie lubianego efektu jo-jo.